Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Den amerikanske mission v/ Lars Erslev Andersen

KØB BILLET HER

Da USA i slutningen af 1800-tallet havde opfyldt sin mission at blive en føderation fra øst- til vestkysten på det amerikanske kontinent og udvikle en kapitalisme, som gjorde den nye stat til verdens økonomisk mest succesfulde, blev den truet af indre opløsning. 

Store og grådige kapitalvirksomheder og diskriminerende socialdarwinisme splittede nationen. Løsningen var et nyt projekt, der økonomisk bestod i at tøjle kapitalen og ideologisk at formulere en ny orden i verden, hvor USA skulle sætte sig i spidsen for et globalt civilisatorisk projekt. Frihed, civilisation og folkenes selvbestemmelse blev ledetråde i en amerikansk vision for det nye århundrede. 

Inspirationen gik tilbage til de europæiske indvandreres kristne visioner, der skabte en fortælling om en særlig forståelse af frihed og civilisation, der skulle opfylde en amerikansk mission om den ideelle verdensorden, der var religiøst sanktioneret. Visionen var eksklusiv og fyldt med indre spændinger, som
allerede prægede den amerikanske forfatning, at alle mennesker var født frie men nogle mindre lige, fordi de var sorte eller havde boet på det amerikanske kontinent før de europæiske indvandrere og derfor enten var mindre eller slet intet værd som mennesker. 

Denne spænding i den amerikanske fortælling bliver ved med at splitte den amerikanske nation internt, som det tydeligt kom til udtryk i konflikterne under og efter Trump-regeringen. Og den amerikanske mission møder stadig større modstand globalt, hvor stærke kræfter tvivler på den. 

Kig forbi Barselsakademiet – online eller fysisk på Nørrebro – og bliv klogere på de indre amerikanske modsætninger, som kan spores tilbage til 1600-tallet og i dag ses udfoldet i USA’s stadig vanskelige position i en verdensorden under konstant forandring.

KØB BILLET HER